Banksurfen en Che Guevara
Door: Mieke en Erik
Blijf op de hoogte en volg Mieke en Erik
11 Maart 2011 | Argentinië, Córdoba
(foto's weer in link onderaan)
Daar zijn we weer, ditmaal vanuit Córdoba. Het is hier geweldig! Córdoba is echt een leuke stad en ons hostel is geweldig! En dat ligt vooral aan de mensen die hier in het hostel zitten en heel leuk zijn. Gister hebben we bijvoorbeeld een uitstapje gedaan met wat mensen uit het hostel (een stel uit UK een meisje uit USA en een Nederlands meisje) We zijn met z'n allen naar het Che Guevara museum geweest, dat was wel leuk. Het museum was gevestigd in het huis waar hij in zijn kinderjaren heeft gewoond. Het was op zich wel leerzaam (vooral omdat we eigenlijk niks wisten over Che Guevara), dus dat was erg leuk. Daarna hebben we nog lekker met z'n allen op een terrasje gezeten en een ijsje gegeten :)
Het hostel organiseerd verder ook leuke dingen, zoals woensdagavond hadden we een empanada maak workshop. Empanada's zijn een soort tussen door snacks die bestaan uit een stuk deeg met vulling, de vulling kan vanalles zijn, de meest voorkomende zijn: gehakt, kip, kaas/ham. Wij leerden hoe we gehakt empanades moesten maken. De vulling bestond uit gehakt, ei, ui, paprika en een soort lenteui. Dit rolde je dan in het empanadadeeg en vervolgens vouw je het dicht en stop je het in de over, en na iets van een half uurtje heb je heerlijke empanada's :D We kregen er lekkere wijn bij en een hoop gezelligheid met andere hostelgasten :) En vanavond is er een bbq. 's Ochtends krijgen we ontbijt (tot 12uur!) en dan is het heerlijk om lekker lang aan tafel te zitten en gezellig te praten met de andere gasten. Topplek dus!
Verder is Córdoba ook een leuke stad, qua levendigheid lijkt het wel heel erg op Buenos Aires, alleen is het een stuk kleiner en zijn alle dingen op loopafstand. We hebben een paar keer door de stad gelopen en dinsdag hebben we (daar schaam ik me wel een beetje voor, want ik vind het altijd heel suf :p) een toer op zo'n tourbus gedaan... De gids praatte Espanglish, dus dat was een beetje moeilijk te volgen, maar het was heerlijk om gewoon boven op die bus te zitten en om je heen te kijken, zonder dat je zelf moeite hoeft te doen om vooruit te komen (heerlijk dus voor luie mensen :D) We hebben wel wat leuke dingen gezien onderweg, zoals een hele grote kerk...
Woensdag wilden we een paar musea bekijken, maar alle musea waren dicht op het tijdstip waarop wij er heen gingen (tussen 2 en 4, siesta tijd...). Dus dat ging helaas niet door. Wel zijn we in een heel klein universiteitsmuseumpje geweest, maar dat was niet heel interessant.. In het centrum van Córdoba is een stuk van een Jezuitenbouwwerk te zien, dus dat hebben we ook bekeken, maar daar konden we verder helaas niet in, omdat dat ook gesloten was op dat tijdstip :s dus we waren weer lekker bezig...
Donderdag waren we dus met wat mensen van het hostel naar het Che Guevara museum geweest, dat was in een plaatsje in de buurt (Alta Gracia) en daar moesten we met de bus heen. Het was wel een chill busje, alleen reed hij heel hard en dat vond Mieke wel een beetje eng, maar gelukkig hebben we het overleefd!
Woensdag hebben we een prachtig voorbeeld gezien van de werkethos van Argentijnen. We moesten naar het postkantoor om 1 kaart te versturen naar Nederland. We stonden eerst een half uur in de rij (omdat er in het begin maar 4 van de 10 kassa's open waren, gelukkig gingen er later wel meer open). Toen we aan de beurt waren vertelden we wat we wilden en gaven de medewerker de kaart. Hij ging de postzegels er opplakken. Heel langzaam scheurde hij de postzegels uit elkaar en heel langzaam deed hij lijm op de postzegel en plakte ze heel langzaam op de kaart, het leek meer alsof hij bezig was met zijn postzegelverzameling dan met werken.. Terwijl hij dat deed zei hij nog: "Que trabaja" (wat een werk..). Echt bizar hoe langzaam iemand kan werken en wat hij moet doen voor zijn werk (postzegels plakken :p). Van een belgische jongen in het hostel hoorden we dat het in Bolivia nog erger is, daar schijnt het voor te kunnen komen dat als je iets wilt en je vraagt er naar dat ze dan zeggen dat ze dat niet hebben.. terwijl je het gewoon naast ze ziet liggen :p Maar dan hebben ze gewoon geen zin op dat te pakken en te verkopen, vooral als ze al genoeg geld hebben verdiend die dag.. aparte culturen. Daar moeten we maar aan leren wennen dus. De mañana-mañana (morgen-morgen) mentaliteit aanleren.. lastig voor ons als Nederlanders.
Enfin, we zijn dus nu in Córdoba, wat oorspronkelijk niet in onze planning lag, omdat het weer iets noordelijker dan Rosario (onze vorige bestemming) ligt, terwijl we naar het zuiden willen. Maar in Rosario gingen we couchsurfen. En dat was zo'n leuke ervaring :D We kwamen er zaterdag aan het einde van de middag aan. Op dat moment waren onze hosts (Sebas en Vicky, een getrouwd stel van 25) nog bij de ouders van Sebas. Hij regelde met de security van hun flat dat we onze backpacks daar konden dumpen, zodat we zonder last door de stad konden lopen. We vonden een heel mooi plekje aan de rivier om onder het genot van wat bier te wachten totdat Vicky en Sebas thuis zouden komen. Het was een heerlijk plekje, totdat de zon onderging en de muggen verschenen, het leek wel een plaag. We werden helemaal lek gestoken, totdat mensen aan het tafeltje naast ons, ons een antimuggenspray gaven (die hadden ze bij het cafetje), helaas zaten we op dat moment al onder de muggenbulten.. We zijn daar weggegaan om iets anders (niet aan het water) op te zoeken, onderweg aten we een hele taaie churro (die er waarschijnlijk al de hele dag had gelegen) en we eindigden in een restaurantje waar we heel goedkoop pizza met bier konden krijgen. Helaas wat de pizza niet te eten, maar het bier was goed :) Om half11 liepen we naar het huis van Vicky en Sebas, wel een beetje spannend, omdat we de mensen helemaal niet kenden en misschien zou het wel helemaal niet klikken ofzo.. Toen we aankwamen kwamen we gelijk Vicky beneden tegen die net bestelde pizza's ophaalde van de koerier (een goed teken :)). We gingen met haar mee naar boven en de sfeer was gelijk ontspannen en relaxt. Leuke gesprekken enzo. We konden slapen in een soort rommelkamertje waar ze een matras en een luchtbedje hadden liggen. Het sliep prima! Zondagochtend moest Sebas eerst werken (hij moest voor kerken in de US checken of hun beeld en geluid van de opnames van de dienst goed waren.. bijzonder). Wij gingen ondertussen met Vicky door de stad lopen, dat was wel leuk! Ze liet ons wat leuke plekjes zien en ondertussen vertelde ze wat dingen over hun leven enzo. Interessant om te horen hoe de common argentijn leeft! We hebben heerlijk om een terrasje gezeten en later nog met de auto rondgetourd door de stad. Wat wel een beetje eng was, want Sebas reed als een echte Argentijn, gestoord! Iedereen haalt iedereen in van alle kanten en remt op het laatste moment en ze hebben nooooit gordels om! Gelukkig hebben we het overleefd :)
Vicky en Sebas hadden 's avonds een bbq met vrienden en wij mochten ook mee. Dat was wel leuk, want bbq-en op zondag is een belangrijk onderdeel van het sociale leven van Argentijnen, ze doen het bijna elke zondag, met vrienden, families of collega's. Dus het was wel cool om mee te maken. De bbq stond buiten en wij zaten binnen (wat wel fijn was ivm muggen :p). Het vlees was echt vet lekker!! Ze hadden gelukkig geen organenvlees :) En de mensen waren ook heel aardig. Vooral in het begin was het heel leuk, maar verder op de avond gingen ze steeds meer spaans praten en toen konden wij het dus niet zo heel goed meer volgen wat ze allemaal zeiden, dat was wel jammer. Maar we hebben iig wel heel erg gelachen. Wat wel apart was, was dat ze hier niet echt aan een BOB doen, dus iedereen was gewoon aan het drinken en we dachten: ohoh wie gaat ons straks thuisbrengen :s Sebas had niet heel veel gedronken en het ging gelukkig allemaal goed. Dat was wel een hele leuke avond, om zo een stukje van het Argentijnse leven mee te maken :)
Couchsurfen was echt een leuke ervaring, iets wat we tijdens deze reis waarschijnlijk nog wel vaker gaan doen. Het is een hele leuke manier om de locals te leren kennen en te zien hoe zij leven en een andere cultuur te leren.
Oh ja en hoe we uiteindelijk in Córdoba terecht zijn gekomen.. Vicky en Sebas gingen maandag op vakantie naar La Falda, een plaatsje 80 km vanaf Córdoba en wij mochten wel met ze meerijden :) Dus dat hebben we gedaan en zodoende zijn we in Córdoba terechtgekomen!
We blijven hier nog tot komende maandag en daarna gaan we eindelijk richting het zuiden!! We hebben allemaal horror verhalen gehoord over busreizen in het zuiden, dus dat is een leuk vooruitzicht :) Hebben we weer allemaal leuke dingen te vertellen!
Foto's zijn te vinden via deze link:
Foto's zijn te vinden via deze link:
11 Maart 2011 - 20:33
Bregida:
Wat een leuk verhaal, jullie maken weer veel dingen mee. En wat leuk dat jullie het zo naar je zin hebben in Cordoba. Maarre.....horror verhalen over busreizen?? Ga maar niet dan :s Maak er nog maar een leuk weekend van, en geniet van de warmte! In het zuiden is het koud...
Liefs, mam -
11 Maart 2011 - 20:51
Marten:
Zijn ze een beetje trots op Che Guevara in zijn geboorte dorp? Hij heeft in ieder geval niet voor een revolutie in het arbeidsethos gezorgd daar als ik je goed begrijp. Hou je goed vast in de bus en succes op weg naar het zuiden. -
12 Maart 2011 - 08:37
Hannah:
Voorbereiden op het ergste, dan kan de busreis altijd mee vallen. En anders gewoon hard praten, dat doen de argentijnen zelf ook ;) -
12 Maart 2011 - 12:06
Marlies:
Zul je er ooit wennen aan dat werktempo wanneer je in ND bent opgegroeid? Maar aan een bbq elke zondag zou ik best kunnen wennen, heerlijk! :)
Foto's zien er goed uit. Jullie zijn al lekker bruin!
veel plezier en geniet! -
18 Maart 2011 - 13:43
Mieke:
Pap: ik denk dat ze wel redelijk trots op hem zijn, anders hadden ze nooit een museum van zijn huis gemaakt, maar hadden ze het waarschijnlijk platgegooid..
Mam: horrorverhalen, huilende baby's aan boort, schreeuwende mensen. 30-urige busrit over een niet verharde weg... echt dingen om naar uit te kijken. Huilende baby's of schreeuwende kinderen aan boord is mijn grootste angst..
Marlies: Ik hoop dat we wennen aan het arbeidstempo, het lijkt me wel relaxt, minder gestresst enzo! Wie weet na Bolivia..