Tango & Bandoneon
Door: Mieke en Erik
Blijf op de hoogte en volg Mieke en Erik
15 Februari 2011 | Argentinië, Buenos Aires
Hooooi!
We hebben weer allemaal leuke dingen gedaan, dus tijd voor een update :) We zitten niet meer in het studentenhuis, maar we zijn verplaatst naar een hostel. Echt een geweldig hostel! Het is een heel klein hostelletje, met maar iets van 10 kamers, maar wel heel gezellig. En het is hier superschoon. Terwijl ik dit aan het typen ben kijk ik aan tegen een "best cleanliness award" van Hostelbookers.com aan. Dat zegt wel wat! Het hostel lijkt ook meer op een hotelletje eigenlijk. Toen we hier aankwamen lagen er op de bedden handdoeken met een zeepje erop (helaas geen chocolaatje op het kussen :p) en 's ochtends krijgen we het ontbijt. Dat ontbijt hoeven we niet eens zelf te maken, ze zetten koffie voor ons en schenken dat in, ze roosteren stokbroodjes en geven een mandje met stokbroodjes en medialunas (soort zoetige croissantjes). Heerlijk ontbijtje dus, waar we zelf helemaal niks voor hoeven te doen :) Hoe kan je beter je dag beginnen! Het is hier ook lekker schoon, ze maken ook je kamer elke dag schoon. Heerlijk relaxt allemaal! Het is wel een heel rustig hostel, er zijn hier volgens mij alleen maar stelletjes. Maar op zich is dat wel fijn, zo'n rustig plekje!
Maar we hadden dus allemaal leuke dingen gedaan. Vrijdagavond waren we dus naar een verjaardag geweest en dat was een megarelaxte avond (of nacht eigenlijk, want we kwamen daar om half1 aan en vertrokken om half5 :p). Op hun huis hadden ze een dakterras over het hele oppervlak van het huis en het was nog een lekkere temperatuur 's nachts, dus we hebben lekker de hele nacht op het dak kunnen zitten :) Een hele aardige argentijnse jongen ontmoet waar we vanavond mee uit eten gaan en ergens wat drinken :)
Zaterdag was een beetje een brakke dag en hebben we onze tassen ingepakt en kamer opgeruimd (wat nog best wel wat werk was, omdat we alles uit onze tassen hadden gehaald, dat doen we dus niet weer :p). 's avonds gingen we uit met onze huisgenoten. Eerst gingen we naar een bar, een hele mooie bar met een chille buitenruimte, en vervolgens gingen we nog naar een boliche (club). Dat was echt een nare club! Het was er klein, warm, veel te veel mensen waardoor je niet kon dansen en ze draaiden er te harde, slechte muziek. Dus daar zijn we dan ook niet zo heel lang binnengeweest. Uiteindelijk waren we wel pas om 5 uur thuis :p
Zondag was het verhuisdag. We dachten dat we er om 10uur of 12uur uitmoesten, dus we stonden om 11uur op. Gelukkig hadden we zaterdag al alles ingepakt en hoefden we nu alleen nog even de lakens, handdoeken en sleutels in te leveren om onze borg te ontvangen en dan konden we gaan. Alleen was er niemand in huis om onze borg te ontvangen. We hebben echt heel lang gewacht en mensen te proberen te bellen. Uiteindelijk hoorden we om een uur of 3 dat de persoon die we moesten hebben op de derde verdieping was. Daar was ze inderdaad (heel apart, want we hebben 3 keer het hele huis rondgelopen). Dus om 3uur konden we eindelijk weg. We gingen met een taxi naar het hostel en hier ging het inchecken allemaal wel heel soepel. We waren wel helemaal uitgehongerd ondertussen, want het was half 4 en we hadden alleen nog maar een klein toetje gegeten. Dus we gingen gelijk op zoek naar een restaurantje, we wilden nog niet avond eten, maar een soort verlate lunch. We vonden iets waar we sandwiches konden bestellen en we bestelden allebei een sandwich met kip. En toen kregen we een enorme sandwich! Op de sandwich zaten twee complete stukken gegrilde kipfilet (zo groot als een kipfilet in Nederland is zeg maar). Op het broodje zat nog ham en kaas en sla en tomaat en ei. En bij het brood(je) kregen we ook een soort van patatjes! Ook al hadden we de hele dag nog niets gegeten, zo'n enorme sandwich kregen we echt niet op. We hoefden de rest van de avond ook niet meer te eten, dus dat was wel lekker goedkoop :p (de sandwich kostte maar €5, niet zoveel als je zag wat je ervoor kreeg..). Later op de avond gingen we naar een tangoshow. Dat was wel heel erg leuk! We hadden niet zulke hoge verwachtingen, want we hadden al wel eens wat mensen op straat tangoshows zien geven, maar dat zag er nooit echt indrukwekkend uit, maar deze mensen in de show waren wel echt goed! En de muziek (die live gespeeld werd) was ook heel erg goed. Dus dat was wel heel erg leuk om mee te maken!!
Gister was het valentijnsdag en we hadden wel zin om iets romantisch te gaan doen. We hadden van onze spaans school een lijst met tips gekregen van dingen op valentijnsdag. Een daarvan waren de japanse tuinen en daar wilde Erik al graag heen, dus gingen we daar heen. We waren alleen lang niet het enige stelletje daar, overal zaten stelletjes op bankjes te zoenen en te knuffelen en liepen stelletjes hand in hand en waren ze foto's van elkaar aan het maken. En er liepen allemaal meisjes die een roos hadden gekregen enzo (waarvan Mieke er ook 1 was :p). Wel heel grappig om te zien, en deel van uit te maken. De Japanse tuinen waren wel heel mooi en wel een relaxte plek om doorheen te lopen. We hadden alleen een kleedje en stokbroodjes en een wijntje meegenomen om daar te picknicken, maar dat kon daar niet omdat je niet van de paden af mocht. Dus toen moesten we maar een ander parkje zoeken. Gelukkig waren er omheen nog genoeg parken en hebben we daar ons kleedje gespreid en onze picknick gehouden :) 's avonds hebben we lekker een pizza opgehaald van Ugi's. Ugi's is echt een geweldige zaak (en concept) ze verkopen daar maar 1 soort pizza (grande de muzzerela) voor maar $14 (dat is ongeveer €3!). Je krijgt dan echt een enorm grote heerlijke pizza :) Echt geweldig..
En vandaag hebben we een stadstour gedaan. Die begon om half11 (jaja, daar moesten we echt voor op staan :p). Dus wij liepen om half11 het hostel binnen waar we dachten dat het zou beginnen, maar toen was het daar niet. Het was twee verdiepingen lager zeiden, dus wij twee verdiepingen naar beneden (ondertussen was het al 10 voor 11). Maar daar zeiden ze dat het daar alleen op maandag en woensdag begon. Op dinsdag (die tour is elke dag), was het startpunt in een ander hostel. Dus we kregen het adres van het andere hostel en gingen daar heen lopen. Het was alleen nog best wel ver en toen we bij het andere hostel aankwamen was het ondertussen al 20 over 11. We verwachtten eigenlijk dat de tour al wel weg zou zijn, maar we gingen het toch maar vragen (want wie weet, dit is wel Argentinië). Die hostelmedewerker zei dat het inderdaad daar was, maar dat de jongen van de rondleiding al weg was, maar hij kon die jongen wel even bellen en dat deed hij. De jongen vertelde waar hij was en dat hij daar op ons zou wachten. Maar ja het was ondertussen al bijna half12, dus de tour zou al een uur begonnen zijn, en we vonden het eigenlijk wel jammer om zoveel gemist te hebben.. Dus voor ons hoefde het eigenlijk niet meer. Maar net toen we weg wilden gaan kwam de jongen die de onze gids zou zijn het hostel binnen. En hij zei dat wij de enige twee waren voor vandaag! Dus ook al waren we een uur te laat, we konden nog de hele tour doen en we kregen zelfs een soort private tour :) Het was hartstikke leuk om de tour te doen, want de gids (ook al was het nog best een jonge kerel) wist echt heel veel te vertellen. We kregen eerst een korte film te zien met 3 belangrijke gebeurtenissen uit de 20e/21e eeuw in Argentinië (tijdperk van Peron en Evita, de Militaire Junta van 1776 en de economische crash in 2001). Daarna gingen we door de stad lopen en ging onze gids op bepaalde punten allemaal belangrijke dingen uit de geschiedenis vertellen. Super interessant. We hebben heel veel over de geschiedenis van Argentinië geleerd. We hebben opgravingen gezien van een strafkamp van de militaire junta, waar de "verdwenen" personen waren. Deze strafkampen waren heel geheim, ze zagen er vaak uit als gewone politiegebouwen, of militaire gebouwen, maar in de kelders van die gebouwen zat een heel strafkamp waar mensen gemarteld en vermoord werden. Bijna al deze gebouwen zijn er niet meer. Want toen in 1978 de world cup voetbal in Argentinië kwam hebben ze (ten minste in Buenos Aires) een snelweg door de stad gebouwd en precies over de plekken waar deze gebouwen stonden, zodat ze aan de rest van de wereld konden laten zien dat er helemaal geen rare dingen gebeurden in dat land... Hij vertelde dat er ongeveer 30.000 personen zijn verdwenen en dat er maar van 5.000 personen botten zijn weergevonden. Die andere 25.000 zijn waarschijnlijk allemaal door die deadflights om het leven gekomen, heftig hoor! Ook vertelde hij dat er ook missing baby's waren. Er werden in die tijd ook zwangere vrouwen opgepakt, die bevielen in die strafkampen en na de bevalling werden de vrouw en haar man (als ze die had) vermoord en het kind werd toen opgevoed door militairen (de mensen die hun ouders vermoord hebben). Vet heftig, vooral als je bedenkt dat die missing baby's nu jongvolwassenen van 30 zijn. Deze mensen worden nog steeds teruggevonden, want je hebt naast de moeders van plaza de mayo ook de grootmoeders van plaza de mayo die naar hun kleinkinderen (deze missingbaby's dus) op zoek zijn... Allemaal vet heftige verhalen dus over de laatste militaire junta, maar tegelijkertijd ook heel interessant om te horen, omdat we hier eigenlijk vrij weinig van wisten.
Hij vertelde ook nog over het ontstaan van de tango en dat is wel een leuk verhaal: Op een gegeven moment brak er een griepepidemie uit in Buenos Aires, waardoor heel veel rijke mensen uit de stad vluchtten en hun grote huizen in de stad kamertje voor kamertje gingen onderverhuren aan immigranten (deze griepepidemie viel namelijk tegelijkertijd met de immigratie van heel mensen uit italië en spanje en turkije enzo, aan het einde van de 19e eeuw). Veel van de vrouwelijk immigranten kwamen in de prostitutie en veel mannelijk immigranten maakten gebruik van deze prostitutie. Er waren alleen maar mannen die er gebruik van maakten, dan vrouwen die zich beschikbaar stelden, dus de mannen moesten vaak lang wachten. Op een gegeven moment werden ze het wachten vaak zat en liepen ze weer weg. Dus de eigenaren van de prositutuees moesten iets verzinnen zodat de klanten wel bleven wachten, maar niet wegliepen. Ze vroegen aan de immigranten om muziek te komen spelen voor de wachtende mannen. En tijdens het muziekspelen gingen de mannen met elkaar dansen om de tijd te doden. In het begin was de tango een obscene dans, omdat hij door mannen met elkaar werd gedanst en dus eigenlijk een homodans was en in verband werd gebracht met prostitutie, omdat de mannen nog steeds aan het wachten waren op hun hoer.. Pas in 1930 (dacht ik) werd de tango niet meer obscene (omdat de fransen zeiden dat het een hele mooie dans is, en de Argentijnen aanbaden de franse manier van leven, en dus als de fransen dat zeiden, moest dat wel goed zijn..).
Dat was even een korte geschiedenisles :) Haha, de tour was echt super leuk en interessant, we zouden er nog veel meer over kunnen vertellen, maar dan wordt het zo'n lang verhaal.. Vanavond gaan we uiteten met onze Argentijnse vriend, hij gaat ons meenemen naar een goed restaurant, dus we zijn benieuwd :)
Morgen gaan we waarschijnlijk onze reis naar Uruguay vastleggen :) Vrijdag gaan we deze mooie stad verlaten en inruilen voor een klein dorpje : Colonia del Sacramento in Uruguay.. Leuk :)
¡Ciao!
¡Ciao!
16 Februari 2011 - 06:45
Yvonne:
Wat een belevenissen! Vermaak jullie, dans ze, eet ze, tour ze, etc.
Groetjes! -
16 Februari 2011 - 08:26
Bregida:
Wat een heerlijk verhaal, en wat en leuke geschiedenis les. Hoewel...delen van de Argentijnse geschiedenis zijn te gruwelijk voor woorden.... Maar geniet van jullie laatste dagen in BA, en ga nog geweldige dingen doen. In Colonia kun je de vuurtoren beklimmen:) en heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de oceaan... Maar voor die tijd bloggen jullie vast nog wel even..;)
Have fun, Mieke en Erik! Liefs, mam -
16 Februari 2011 - 09:38
Dieke:
Mooi verhaal:) Interessant maar ook idd wel heftig..! Heel veel succes met de voorbereidingen voor de volgende trip, spannend:D Veel plezier!
liefs -
16 Februari 2011 - 11:02
Hannah:
Klinkt allemaal erg tof! -
18 Februari 2011 - 01:11
Willemijn:
heerlijk die verhalen om bij weg te dromen:)